تجهیزات هیدرولیک

طراحی ، تامین و اجرای سیستمهای هیدرولیک ، ساخت هیدرولیک , طراحی هیدرولیک , طراحی پاورپک ، ساخت یونیت هیدرولیک , طراحی سیلندرهای هیدرولیکی بر اساس نیاز مشتری

تامین کننده شیرهای کنترل جهت ، شیرهای یکطرفه ، شیرهای کنترل فشار ، شیرهای کنترل جریان

تامین کننده تمامی مدلهای پمپ و موتور هیدرولیکی ، شیرهای کارتریجی ، محصولات روانکاری ، شیلنگ هیدرولیک ، آکومولاتورهای هیدرولیک

رمز موفقیت ما بر اساس توانایی منحصر بفرد این شرکت در انطباق و استفاده از تخصص افراد گروه در ارائه خدماتی مثل مشاوره ، خرید ، پشتیبانی ،نصب و راه اندازی تجهیزات و تعمیر دستگاههای هیدرولیک و پنوماتیک بر اساس نیازهای مشتریان است

پمپ

پمپ هیدرولیک یکی از مهم ترین اجزای یک سیستم هیدرولیک می باشد. پمپ هیدرولیکی از طریق دریافت انرژی از طریق محرک (موتور الکتریکی)، این انرژی را به انرژی سیال تبدیل و در اثر انباشت انرژی ایجاد فشار می شود. 

گاهی تصور می شود که یک پمپ هیدرولیکی در سیال ایجاد فشار می کند، در حالیکه هدف از به کارگیری پمپ هیدرولیکی ایجاد جریان سیال است. فشار در سیستم هنگامی ایجاد میشود که عاملی در برابر جریان سیال مقاومت کند. مثلا با قرار گرفتن یک بار بر روی سیلندر هیدرولیک.

در هر سیستم هیدرولیکی جریان سیال توسط پمپ تامین می شود. پمپ های هیدرولیکی فشار ایجاد نمی کنند و فقط بر مقاومت ایجاد شده در برابر بار مقاوم غلبه می کنند.

فشار ایجاد شده در سیستم مستقیما متناسب با نیرو یا باری است که به سیستم اعمال می شود. اگر در برابر جریان سیال مقاومتی ایجاد نشود، هیچ فشاری ایجاد نخواهد شد.

پمپ های هیدرولیک بر اساس نوع عملکردی که دارند، به سه نوع تقسیم می شوند:

• پمپ هیدرولیک دنده ای

شامل انواع: دنده ای داخلی – دنده ای خارجی

• پمپ هیدرولیک پیستونی

شامل انواع:پیستون شعاعی – پیستون محوری

نوع پیستون محوری در دو نوع دبی متغیر و دبی ثابت می باشند.

• پمپ های هیدرولیکی پره ای 

دبی پمپ هیدرولیک به مقدار جابجایی پمپ در هر دور چرخش پمپ و تعداد دور بر دقیقه شافت موتور بستگی دارد . هرچه مقدار جابجایی پمپ هیدرولیکی در هر دور و تعداد دور بر دقیقه شافت موتور بیشتر باشد دبی پمپ بیشتر است.

فناوران پايدار، یکی از پیشگامان در عرصه ی ارائه ی انواع پمپ هیدرولیک برای کاربردهای مختلف صنایع از قبیل مهندسی راه آهن، صنعت سیمان، صنعت فولاد، صنایع فرایندهای شیمیایی، مهندسی خودرو، پرس و سیستم های شبیه سازی و راه اندازی و حمل و نقل و ماشین آلات در برند های معتبر دنیا مانند پمپ هیدرولیک Rexroth می باشد.

فروش پمپ هیدرولیک با بهترین قیمت پمپ هیدرولیک توسط این مجموعه صورت می پذیرد.

در این قسمت انواع پمپ های هیدرولیکی معرفی می گردد.

شیرهای هیدرولیک

شیر هیدرولیک یکی از مهم ترین و تاثیر گذارترین اجزای سیستم هیدرولیک می باشد و به عنوان یک جزء فرمان دهنده ی سیستم هیدرولیکی محسوب می شود.با شیرهای هیدرولیک می توان مسیر کرکت سیال تغییر داد (شیرهای دایرکشنال یا کنترل جهت)، دبی سیستم را کنترل کرد(شیرهای کنترل دبی یا فلو کنترل)، فشار سیستم هیدرولیکی را کنترل کرد( رلیف ولو یا کنترل فشار).اینها برجسته ترین وظایفی است که یک شیر هیدرولیکی می تواند انجام دهد. از ابعاد دیگر نیز می توان شیرهای هیدرولیکی را تفکیک کرد. چنانچه دسته¬بندی شیرهای هیدرولیکی براساس نوع اِلمان درونی باشد، در آنصورت، به انواع زیر گروه¬بندی می¬شوند:

• شیرهایی با اِلمان از نوع پاپیت 

• شیرهایی با اِلمان از نوع پیستون 

• شیرهایی با اِلمان از نوع ساچمه 

• شیرهایی با اِلمان از نوع اسپول 

چنانچه دسته بندی شیرهای هیدرولیک براساس نوع تحریک شدن و به کار افتادن باشد، در آنصورت به انواع شیرهای هیدرولیکی ذیل گروه بندی میشوند

• شیرهای هیدرولیکی از نوع بادامکی 

• شیرهای هیدرولیکی از نوع اهرمی دستی 

• شیرهای هیدرولیکی از نوع مکانیکی 

• شیرهای هیدرولیکی از نوع الکتریکی 

• شیرهای هیدرولیکی از نوع مجهز به مدار فرمان

• شیرهای هیدرولیکی از نوع ترکیبی از موارد بالا

چنانچه دسته بندی براساس تعداد مسیر عبور جریان روغن باشد، در آنصورت مثلا به انواع، دو راهه، سه راهه یا چهارراهه تقسیم می گردد.

شیر دیافراگمی از شیرآلات محسوب می شود که با حرکت خطی باعث تنظیم جریان میشود.علت نامگذاری این نوع شیر هیدرولیکی بعلت وجود یک دیافراگم درون آن است. شیر دیافراگمی توسعه یافته برای استفاده در صنایع دارویی و غذایی بوده و علت آن این است که در این صنایع آنچه نیاز است کمترین سطح تماس بین سیال با بدنه و قسمتهای بالایی شیر است تا کمترین آلودگی احتمالی به سیال منتقل شود. بنابراین شیرهای دیافراگمی بدلیل وجود دیافراگم موجب ‌می شوند سیال در حداقل تماس با قسمتهای بالایی و مختلف شیر باشد.

شرکت فناوران پايدار ارائه دهنده ی شیرآلات هیدرولیکی برای کاربردهای گوناگون در محدوده ی وسیعی از شیرهای دستی، سلونوئیدی، پروپورشنال و سروو در فشار و اندازه های مختلف از برندهای معتبر دنیا می باشد.

هیدروموتور

هیدروموتور یا موتور هیدرولیک، عملگر هیدرولیکی نوع دورانی است که انرژی موجود در روغن هیدرولیک را که به شکل فشار است، دریافت و آنرا تبدیل به گشتاور و حرکت دورانی می نماید. از نظر ساختمانی شبیه پمپ های هیدرولیکی هستند، اما در عمل بجای فشار سیال در اثر حرکت، در اثر فشار حرکت ایجاد می شود.

موتورهای هیدرولیک براساس حجم جابه جائی، ظرفیت جذب یا تولید گشتاور و حداکثر فشارمجاز کارکرد، درجه بندی می شوند.موتورهای هیدرولیکی نیز مانند پمپ های هیدرولیکی دارای 3 نوع دنده ای، پیستونی و پره ای می باشد.

هیدروموتورها را می توان به دو دسته تقسیم بندی نمود:

هیدروموتورها با دوران محدود

هیدروموتورها با دوران پیوسته

هیدروموتور با دوران محدود

این نوع از هیدروموتورها در خروجی آنها، حرکت دورانی با زاویه محدود ایجاد می شود و همچنین در هر دو جهت یک گشتاور آنی تولید می کند درحالی که تنها به یک فضای کوچک نیاز داشته و سیستم ساده ای دارد. اصول عملکرد این هیدروموتورها به این صورت می باشد که سیال در محفظه موتور وارد می شود و به صفحه متحرک(پره)داخل محفظه فشار وارد می کند. صفحه متحرک به یک شفت خروجی متصل است و آن را به گردش در می آورد.

هیدروموتورها با چرخش پیوسته

موتورهای هیدرولیکی با چرخش پیوسته عملگرهایی هستند که می توانند به طور دائم بچرخند. به جای تاثیر برروی سیال مثل آنچه پمپ ها انجام می دهند، هیدروموتورها تحت تاثیر سیال قرار می گیرند و توسط سیال به کارانداخته می شوند. بدین ترتیب، موتورهای هیدرولیکی، گشتاور تولید کرده و حرکت چرخشی پیوسته ای ایجادمی کنند. هنگامی که بدنه موتور هیدرولیکی توسط یک منبع خارجی تحت تاثیر فشار قرار می گیرد، اکثر موتورهای هیدرولیکی بر روی بدنه خود مسیرهای تخلیه ای دارند که آب بندهای شفت را محافظت می کند.

هیدروموتورها عمدتا به انواع زیر طبقه بندی می شوند:

موتورهای دنده ای

موتورهای پیستونی

موتورهای تیغه ای

تمام هیدروموتورها در واحدهای اتوماسیون ھیدرولیک صنایع معدن،خودروسازی، شیمیایی، ماشین آلات و همچنین دستگاه ھای ھیدرولیک مورد استفاده قرار می گیرند.

آکومولاتور

وظیفه ی اصلی آکومولاتور هیدرولیک، انباشتن سیال تحت فشار و برگشت آن به هنگام نیاز است. چون آکومولاتور حاوی یک سیال تحت فشار است، به عنوان یک مخزن فشار عمل کرده و باید برای ماکزیمم فشار کاری طبق قوانین و مقررات تست در نیرو در کشوری که قرار است نصب شود، سایز بندی شود.

برای جبران حجم و انباشت انرژی، سیا توسط یک وزن یا یک فنر ی یک گاز متراکم شده پیش بارگذاری می شود.در ییشتر سیستم های هیدرولیک که از آکومولاتورهای گازی استفاده می کنند، یک جزء جداکننده بین گاز وسیال وجود دارد. بسته به نوع جزء جداکننده، سه وع آکومولاتور تیوبی، پیستونی و دیافراگمی داریم.

آکومولاتورهای با جزء جداکننده، شامل یک ناحیه ی سیتل، یک ناحیه ی گازی و یک جزء جداکننده می باشد. ناحیه ی سیال در ارتباط با مدار است. با افزایش فشار، یک حجم معینی از سیال وارد آکومولاتور شده و گاز را متراکم می کند.

در سیستم های هیدرولیک، از آکومولاتورهای زیر همراه با یک جزء جداکننده استفاده می شود:

• آکومولاتورهای تیوبی

• آکومولاورهای پیستونی

• آکومولاتورهای دیافراگمی

آکومولاتور در سیستم هیدرولیک وسیله ی ذخیره ی انرژی می باشد. با ورود روغن به مخزن آکومولاتور، بواسطه ی تراکم پذیری گازها انرژی پتانسیل ذخیره می شود سپس با کاهش فشار سیستم، گاز فشرده شده موجب راندن روغن به بیرون از مخزن آکومولاتور می گردد.

فناوران هيدروليك پايدار تامین کننده ی انواع آکومولاتورها بنا به نیاز و درخواست مشتری با برندهای مطرح و معتبر دنیا می باشد. این آکومولاتورهای در انواع مختلف پیستونی، تیوبی و دیافراگمی در فشار و ظرفیت های مختلف برای کاربردهای گوناگون می باشند.

از دیگر وظایف و خاصیت یک آکومولاتور هیدرولیک اینست مایع مصرفی مانند( روغن، آب و یا دیگر مایعات مورد استفاده ) را می تواند تحت فشار ذخیره نماید و همچنین می تواند تعداد بسیاری از کارکرد ها را در یک سیستم هیدرولیکی داشته باشد. در واقع از آکومولاتور به هدف جمع آوری انرژی و خنثی نمودن نوسان ها استفاده می شود.

انتخاب صحیح ادوات هیدرولیک من جمله آکومولاتور نقش بسزایی در طول عمر بالا و عملکرد تجهیزات را برخوردار می باشد.

سیلندر هیدرولیک

تعریف سیلندر هیدرولیک:

سیلندر هیدرولیک ماشینی است که این قابلیت را دارد تا قدرت سیال رابه طور خطی به نیروی مکانیکی تبدیل کند.به سیلندر هیدرولیک جک هیدرولیک نیز اطلاق می شود.

انواع سیلندر هیدرولیک:

سیلندرهای هیدرولیک شامل انواع میل تایپ، تایراد ، کامپکت و سفارشی می باشند.

سیلندرهای هیدرولیکی را می توان به دو دسته تقسیم کرد:

سیلندرهای یک کاره (یک طرفه)

سیلندرهای دو کاره (دو طرفه)

سیلندرهای یک کاره در یک طرف تحت فشار فنر قرار دارند در حالی که طرف مقابل آن ها به مخزن سیال مرتبط می باشد. این نوع سیلندرها فقط در یک جهت نیرو اعمال می کنند و با برداشتن فشار سیال از آن خود به خود به عقب بر می گردد، حرکت برگشت آنها معمولا توسط یک فنر داخلی و یا در اثر نیروی وزنه می باشد.

سیلندرهای دوکاره بیشترین کاربرد را در سیستم های هیدرولیکی دارند. در این نوع سیلندرها فشار از هر دو طرف سبب اعمال نیرو می شود.

روش های نصب سیلندر هیدرولیک:

روش های مختلفی برای نصب سیلندرها وجود دارد. انتهای میله ها معمولا بصورت رزوه بوده و در نتیجه می توانند به طور مستقیم به وزنه یک قلاب، طوقه و یا قطعات دیگر متصل شوند. این اتصالات می توانند یک حرکت خطی را به یک حرکت نوسانی یا چرخشی تبدیل کنند.

فروش سیلندر هیدرولیک-ساخت جک هیدرولیک:

فناوران پایدار در زمینه صنعت هیدرولیک توانایی طراحی جک هیدرولیک، ساخت سیلندر هیدرولیک و ساخت جک هیدرولیکی و همچنین تولید انواع سیلندرهای هیدرولیک را دارا می باشد. امکانات این شرکت شامل مرکز طراحی مهندسی و نیز امکانات کارگاهی شامل تجهیزات ماشینکاری، جوشکاری، ساخت و مونتاژ و نیز تجهیزات کنترل کیفی، تست و آزمون می باشد.

پاورپک هیدرولیک

پاورپک هیدرولیکی معمولا نقش بسزایی در سیستم های هیدرولیکی ایفا می نماید.و صنعتها برای پیاده سازی پروژه های خود از چندین پاور پک هیدرولیکی بهره می گیرند تا قدرت لازم را به دیگر محصولات بدهد.سیستم های هیدرولیکی و یا هر سیستمی که بخواهد فعالیتی را انجام دهد معمولا نیاز به یک قدرت و یا یک منبعی دارد که نیروی مورد نیاز جهت فعالیت مورد نیاز خود را تامین نماید.در سیستم های هیدرولیکی این منبع قدرت را پاور پک هیدرولیکی یا یونیت هیدرولیکی تامین می نماید. 

پاور پک هیدرولیکی را اگر بخواهیم از نظر فنی آنالیز کنیم باید بگیم که معمولا پاور پک هیدرولیکی از انواع فیلتر بازگشتی و مکشی تشکیل شده است. و انواع مختلفی دارن مانند پاور پک هیدرولیکی استاندارد و یا پاور پک هیدرولیکی میکرو و….

بر اساس صنعت و فعالیت خود می توان پاورپک هیدرولیکی متناسب را برگزید برای عملکرد های مختلف مثل جدا از هم و دوبل.

از کاربرد های پاورپک ها و یونیت های هیدرولیکی می توان در منبع تغذیه آسانسور ها وجک ها و هیدروموتور ها اشاره کرد.

اجزای پاوریونیت:

۱- مخزن روغن

۲- پمپ هیدرولیک

۳- الکتروموتور

۴- شیرهای فشارشکن

۵- گیجهای فشارسنج